Een universele taal voor samenwerken ?

Een week naar India voor je werk, hoe cool is dat. En ik hoor je al denken, dus ik zeg er maar gelijk bij: het was zeker ook hard werken!

Samen met collega’s van ABN AMRO ging ik op bezoek bij een development team met wie we al een aantal maanden samenwerken voor een project. Een team met gemotiveerde mensen die opgevoed zijn met een compleet andere cultuur, taal….. en zelfs lichaamstaal. Gelukkig kan het team uit Haiderabad prima met engels uit de voeten. ?

Wat ik heel inspirerend en bijzonder vond was meedraaien met het development team. Het samenwerken gebeurde vooral tijdens de agile events, waar je echt met elkaar in een hok zit. In een refinement bijvoorbeeld, waar we designs doorspreken, zowel concept als achterliggende techniek, en dan een inschatting maken voor het programmeerwerk. ?

Door samen te werken merk je dat je al snel een band opbouwt. Een foto van de laatste dag:

#MEETTHETEAM, HAIDERABAD

Wat mij met name is bijgebleven is het inzicht hoe handig het is dat er een universele taal is voor samenwerken in productontwikkeling: De SCRUM methodiek. Daarmee begreep team ABNAMRO & team INDIA direct het samenwerking-proces en het doel van elk agile event. En hadden we een universele betekenis voor woorden als backlog, reviews, refinements waardoor we direct naar de inhoud konden gaan. Superhandig! ?

Ik ben van mening dat we in Nederland zo nu en dan doorschieten in hoe zwaar we het proces laten wegen. Een samenwerking kan naar mijn mening een verschil van intensiteit hebben, afhankelijk van het doel van de samenwerking. Maar een universele taal voor samenwerken – of je nu in Nederland bent of in India – is verdomd handig als je samenwerkt aan productontwikkeling.

Natuurlijk was er ook ruimte voor sight-seeing & ontspanning, dus die foto’s onthoud ik jullie niet:

CITY CENTRE, HAIDERABAD

FORD GOLCONDA, HAIDERABAD
BOOTTOCHT, GOA
KINGFISHERS, GOA


? BEACH, GOA

En ohjaa… in ben fan geworden van de Indische Keuken.

TIP: SDAL MAKHANDI MET BUTTER NAAN

Team ABN AMRO en team INDIA bedankt voor deze heerlijke ervaring! ??‍??